Retail perspectives

 

 

      

Retail perspectives

 

Indsigt og udsyn relateret til udviklingen i detailhandelen – nationalt som internationalt

 

                                                                                                                       15.09.2021

 

Fremtidens detailhandel er fysiske butikker,

og de er her allerede i dag

 • Vi ved at fremtidens detailhandel formes af nutidens innovative butikskoncepter

 • Vi ved at de fysiske butikker bliver forbrugernes foretrukne indkøbssteder

 • Vi ved, at det i fremtiden ikke så meget er et spørgsmål om hvad man sælger som hvordan man sælger

 • Vi ved at live shopping er kommet for at blive en acceptabel salgskanal

 • Vi ved der vil ske en markant polarisering mellem digital selvbetjening og ekstrem service

 • Vi ved at fremtidens succesfulde detaillister vil sælge værdier før de sælger produkter

 • Vi ved at genbrug og reparation vil få en stigende betydning i alle dele af detailhandelen

 • Vi ved at leje og leasing af møbler, tøj, kunst og smykker bliver en del af fremtidens detailhandel

 • Vi ved at sælgere med produktkompetence vil blive markedsført som nye kundeoplevelser

 • Vi ved bymidten vil genvinde tidligere tiders position som det mest betydende shoppingområde

 • Vi ved at lokalpolitikerne vil engagere sig mere i udvikling af byens shopping- og oplevelses områder

 • Vi ved at en række gågader vil blive omdannet til sivegader med bilende trafik

 • Vi ved at de detaillister, der ikke innoverer, må forstå, at de ser døden i øjnene          

 

                              ********************************************************

 

 

 

 

 

04.09. 2020

 

 

DANMARKS BEDSTE SERVICE KULTUR

HVIS MAN ØNSKER DANMARKS BEDSTE SERVICE KAN MAN SPØRGE TOYOTA HVORDAN MAN UDVIKLER ET SERVICEKONCEPT DER 17 ÅR I TRÆK BLIVER KÅRET SOM DANMARKS BEDSTE?

 

Det enkle svar lyder: Man skaber en vinder- og servicekultur hos de mennesker, der skal gøre kundernes serviceoplevelse til den bedste.

Helt så enkelt var det ikke hos Toyota, der gennem 1990erne ikke blot var det bedst sælgende bilmærke i Danmark, men også det bilmærke, der skabte de fleste tilfredse og glade kunder. Ledelsens tro på service som et afgørende konkurrenceparameter, og viljen til at ville investere heri, skulle vise sig at blive afgørende.

 

Toyota  har siden midten af 1990erne ligget helt i top, når det gælder bilkøbernes oplevelse af service, og de seneste 17 år har Toyota været kåret som den bedste servicegiver i Danmark indenfor autobranchen.

 

Det begyndte alt sammen hos Toyotas topledelse i Japan i begyndelsen af 1990erne, hvor man formulerede et enkelt budskab, der blev rundsendt til alle Toyota-importører i verden. Budskabet lød: ”Customer number one”.

 

I Danmark besluttede ledelsen hos Toyota at gennemføre en større uddannelsesproces med det formål at skabe forståelse for værdien af god kundeservice.

Prikken over i’et blev en 14-dages studierejse til USA, hvor samtlige Toyota forhandlere i Danmark deltog.

USA-rejsen indeholdt besøg i byggemarkeder, stormagasiner, legetøjsbutikker, radio & TV butikker, supermarkeder , hoteller og restauranter, samt naturligvis udvalgte bilforhandlere kendt for deres høje serviceniveau. Studierejsen bød også på deltagelse i serviceseminar i Disney World, hvor formålet var at lære om den verdensberømte ”Disney-servicekultur”.

 

Studierejsen til USA havde til formål at vise de danske Toyota forhandlere, at service ikke er forbundet med specifikke produkter eller brancher, men derimod et spørgsmål om menneskelige relationer, og det budskab tog alle i Toyota-organisationen til sig i en grad, der gjorde, at man meget hurtigt distancerede samtlige øvrige bilmærker i Danmark.

 

Efter hjemkomsten fra USA-rejsen blev der hos samtlige Toyota-forhandlere investeret i bedre faciliteter til såvel medarbejdere som kunder, og sidst men ikke mindst opstod der en helt ny forståelse for servicebegrebet, og hvorledes dette skulle praktiseres.

 

Resultatet kender vi i dag – 17 år i træk som Danmarks bedste servicegiver.

Jeg havde selv fornøjelsen af, at være en aktiv del af hele processen, da jeg i en periode over 13 år var tilknyttet som konsulent,  og da jeg havde ansvaret for USA-studierejserne og de seminarer, der var knyttet hertil, har jeg været i stand til at følge udviklingen fra første række.

 

Investering i service er for nogle en omkostning, og for andre en investering i kundetilfredshed. For Toyota har investeringen være rigtig , og tilfredsheden og begejstringen har vist sig at være langtidsholdbar.

Toyota var i mere end 10 år det mest solgte bilmærke i Danmark, og uden at være nr 1 på salgssiden fastholdes positionen som Danmarks bedste servicegiver fortsat.

En vigtig pointe: Kultur er vigtigere end koncepter og strategier.

 

 

31.08.2020

 

AMAZON UDVISER INGEN NÅDE, OG VIL BEKÆMPE ALLE KONKURRENTER FOR AT VINDE KUNDERNE 

AMAZON HAR BRUGT ALLE KNEB FOR AT UNDGÅ AT BETALE SKAT OG MOMS I DE LANDE HVOR MAN ER TILSTEDE, HVILKET ER EN AF ÅRSAGERNE TIL, AT MAN KAN SÆLGE TIL LAVERE PRISER END DE EKSISTERENDE DETAILLISTER.
HVORVIDT AMAZON MED SIN ENTRE PÅ DET DANSKE MARKED VIL FØRE TIL ØGET NETHANDEL I EN GRAD, DER VIL SKABE NYE PROBLEMER FOR MANGE DANSKE BUTIKKER – CENTRE OG BYMIDTER, KAN VI INDTIL VIDERE KUNNE GÆTTE PÅ. MED STOR SANDSYNLIGHED VIL AMAZON UDKONKURRERE EN STOR DEL AF DE DANSKE NETHANDELSVIRKSOMHEDER.

HER FØLGER MIT PERSONLIGE SYNSPUNKT OM AMAZON, OG DE KONSEKVENSER, SOM JEG TROR DERES ETABLERING I SKANDINAVIEN – OG I DANMARK VIL AFSTEDKOMME

Historien om Amazon er historien om en genial mand, der fra sin garage i 1994 tog de første skridt til det, der i dag er kendt som verdens største nethandelsvirksomhed, og har gjort Jeff Bezos til verdens rigeste mand.
Jeff Bezos er navnet på manden, der med sin virksomhed Amazon spreder frygt i den etablerede detailhandel overalt i verden, og snart vil folkevalgte politikere overalt reagere mod virksomheden og den magt, som Amazon har. 

INTRODUKTION 

Navnet Amazon er inspireret af den Sydamerikanske flod af samme navn. Der er tale om verdens største flod, der i kraft af sin størrelse fejer alle andre floder af banen. Det samme gælder onlinevirksomheden af samme navn, også her må alle andre vige pladsen for den store og magtfulde konkurrent. 

Amazon accepterer ikke begrænsninger, hvis der er noget bestemt man vil opnå. Man skyer intet middel for at nå derhen, hvor man ønsker at være. 

Amazon er i dag navnet på verdens største online handelsvirksomhed, der af grundlæggeren Jeff Bezos defineres som en alt-mulig-butik – et internetfirma, der skal fungere som bindeled mellem kunder og producenter.
Der er i dag tale om en ”butik” med et uendeligt stor vareudvalg. En butik, hvor alle mennesker kan henvende sig for at købe alt. 

Ser vi i dag på udviklingen hos de fysiske butikker i de lande, hvor Amazon er aktiv, så er mange af disse stærkt påvirket af konkurrencen fra Amazon, og når det gælder størsteparten af de aktuelle butikslukninger, kan årsagen hertil tilskrives Amazon 

Amazon ”organiserer” detailhandelen til en samlet brugbar markedsplads.
At blive Amazon’et kan populært oversættes til en situation, hvor man hjælpeløst ser til fra sidelinjen, alt imens Amazon suger kunderne til sig fra de fysiske butikker. 

Meget tyder på, at flertallet af såvel detaillister som politikere ikke til fulde har forstået, hvad Amazon ender med at udvikle sig til – en magtfaktor indenfor alle dele af vort samfund. 

JEFF BEZOS – MANDEN BAG AMAZON 

Har man sagt Amazon, må man også sige Jeff Bezos. 

Amazon er Jeff Bezos, og intet i denne virksomhed sker uden accept fra Jeff Bezon. 

Hvem er mennesket Jeff Bezos?
Han er et utroligt passioneret menneske, der arbejder hårdt, længe og klogt.
Jeff Bezos er ikke bare intelligent . Han er snu, og totalt ligeglad med hvad andre mennesker mener om ham. Nogle vil påstå, at han i stedet for blod i årene har isvand. 

Jeff Bezos er et menneske, der arbejder i et hæsblæsende tempo, og som er besat af, at behage virksomhedens kunder. Han er måske et af de mennesker indenfor handel, der bruger mest tid på at sikre sig, at kunderne til enhver tid er glade og tilfredse. 

Jeff Bezos går ind i hver eneste detalje i virksomheden, og når han møder mennesker, der ikke lever op til hans strenge kvalitetskrav, reagerer han meget voldsomt. Selv handler han meget hurtigt, og forlanger det samme af sine medarbejdere. 

Omgivelserne vil opleve Jeff Bezos som et stædigt menneske, der optræder usædvanligt selvsikker og arrogant.
Jeff Bezos er kendt som en meget kontant og ihærdig problemknuser. Han er ikke bange for at lade sig inspirere eller ”låne” ideer fra konkurrenterne.
Der er tale om en mand med et indædt konkurrencegen, der kræver mere end nogen kan levere. 

 

Jeff Bezos går ikke ind i en forhandling for at finde et kompromis eller en løsning. Han kender kun en vej, og det er selv, at fremstå som sejrherre. Han tror ikke på begrebet win-win. For ham er der kun en vinder – Jeff Bezos. 

LEDELSESKULTUREN I AMAZON 

For Jeff Bezos er den eneste bekymring kunderne. Det gælder for alle i organisationen, at man konstant skal have fokus på, at kunderne får de laveste priser og den hurtigste levering. Nok er Jeff Bezos en sparsommelig person, men når det gælder kunderne er omkostningerne ligegyldige. Kun en ting tæller – kundernes tilfredshed. 

Hvis en kunde henvender sig grundet en dårlig oplevelse, går Jeff Bezos ud fra, at der nok er tale om et større problem i organisationen, hvorfor han straks optrapper fokus om netop det konkrete problem, og sætter alle i gang med at finde baggrunden for kundens utilfredshed. 

Medarbejdere, der skal præsentere nye ideer for Jeff Bezos skal forberede sig ved, at udarbejde en skriftlig præsentationen som var det et pressemøde man skulle gennemføre. For Jeff Bezos er forklaringen herpå, at man ikke kan træffe ordentlige beslutninger, hvis man ikke ved hvordan man skal formidle de gode ideer til omverdenen. 

Jeff Bezos har en ledelsesfilosofi, der bedst kan udtrykkes på denne måde: ” Man kan arbejde længe. Man kan arbejde hårdt. Man kan arbejde klogt. Hos Amazon kan man imidlertid ikke vælge to ud af de tre”. 

Når det gælder om at ansætte nye medarbejdere, har Jeff Bezos det princip, at de nyansatte skal være dygtigere end dem der var på jobbet før. ”Virksomhedens overlevelse afhænger af vor evne til konstant at få nye impulser fra nye og dygtigere medarbejdere”. 

Kulturen hos Amazon er at få tingene gjort uden så megen diskussion herom. Den første prioritet for alle er lig med handling.
Jeff Bezos lever ud fra devisen om, at de enkle løsninger er de bedste, hvilket er et princip han har ladet sig inspirere af fra Sam Walton, hvis enkle budskab til alle lederne på lørdags- møderne ganske enkelt lød: ”Beat yesterday”. 

Medarbejdere i ledergruppen, der ikke er dygtige vil meget hurtigt blive knust af Jeff Bezos. Er man derimod dygtig til sit arbejde, vil han være så krævende, at han suger hver eneste dråbe ud af vedkommende.
Jeff Bezos er krævende ud over alle grænser. 

Kulturen i direktionslokalerne hos Amazon er den, at så længe Amazon kan holde de laveste priser vil det enorme vareudbud og bekvemmeligheden i en hurtig levering, være afgørende for kundernes valg. Hvis en konkurrent tilbyder et produkt til en lavere pris end Amazon er budskabet: ” Lad dem bare –men find ud af hvordan det kan lade sig gøre”. 

Når det gælder timingen i gennemførelse eller ændring af et projekt, er der ingen tvivl hos Jeff Bezos ”Vi har travlt fordi verden omkring os ændrer sig hurtigere og hurtigere, og bruger I mere end 20 minutter på at finde ud af hvad vi skal gøre, spilder I jeres tid”. 

Jeff Bezos har skabt en ledelseskultur, hvor ethvert problem kalder på den mest enkle og simple løsning – nemlig at opfinde sig ud af det.
Selv er han nede i hver eneste detalje, og vil se og bestemme alt. 

Når Jeff Bezos blander sig i alle typer af problemer – selv bittesmå detaljer, oplever de nærmeste medarbejdere, at han har en fuldstændig ubegribelig evne til at være ufattelig intelligent indenfor ting, som han ikke har noget med at gøre. 

Amazon er ikke en virksomhed, der bruger mange kroner på markedsføring. Her er filosofien den, at mund-til-øre metoden er den bedste måde at skaffe nye kunder. 

MEDARBEJDERNES HOLDNING TIL JEFF BEZOS – OG DERES ARBEJDSPLADS 

Amazon er ikke en arbejdsplads, hvor man finder verdens lykkeligste medarbejdere – tværtimod. Det er almindelig kendt i Seattle, at flertallet af medarbejdere befinder sig i en tilstand, der nærmest kan betegnes som ulykkelig.
Der er eksempler på medarbejdere, der har forladt virksomheden med diagnosen post traumatisk stress. 

Enhver medarbejder i et job med ledelsesansvar hos Amazon kan forvente et sagsanlæg, såfremt de forlader virksomheden og derefter tager et lignende job hos konkurrenterne. 

Amazon er kundeorienteret i en ekstrem grad på de præmisser som Jeff Bezos opstiller, hvilket gør arbejdspladsen til et sted, hvor enhver modstand – internt som eksternt bliver fjernet med øjeblikkelig virkning, hvis den står i vejen for at give kunderne den optimale tilfredsstillelse. 

AMAZON’S ADFÆRD SOM VIRKSOMHED 

Amazon begyndte som en virksomhed, der ville sælge bøger på nettet. I og for sig en fantastisk historie om en anderledes forretningsmodel. Hvad man måske ikke interesserer sig så meget for er hvordan det gik til, at Amazon kom til at dominere bogbranchen. 

Jeff Bezos skyede ingen midler for at smadre bogbranchen ved hjælp af lave priser, og de bogforlag, der ikke ville makke ret blev truet på livet.
Alle bogforlag fik at vide, at de skulle sælge deres bøger på de betingelser som Amazon besluttede. 

Når der opstår en ny konkurrent til Amazon optræder Amazon nådesløst i at bekæmpe virksomheden. I visse tilfælde opkøber man den pågældende virksomhed, og skulle ledelsen i den nævnte virksomhed have andre planer, vil et ”tæskehold” fra Amazon hurtigt informere dem om, at Amazon vil knuse dem ved at tilbyde konkurrerende produkter til pris nul. 

Amazon er parat til at rasere alt omkring sig for at komme til at fremstå som vinder. 

De producenter, der vælger at sælge deres produkter via Amazon, får ikke selv lov til at fastsætte prisen på deres produkter. Det ønsker Amazon at bestemme. I de tilfælde hvor produkterne opnår en stor salgssucces vil Amazon i mange tilfælde gå ind og lave sit eget mærke, hvorved man giver sig til at konkurrere direkte med den samarbejdspartner man har. Fra den ene dag til den anden kan ”samarbejdspartneren” miste sit forretningsgrundlag, når Amazons algoritmer registrerer, at der er penge at tjene på en bestemt vare. I de tilfælde ser vi mange gange, at Amazon selv går ind og fremstiller produkter, samt efterfølgende sælger det til en langt lavere pris. 

I dag er det sådan, at enhver virksomhed, der indleder et samarbejde med Amazon skal være indstillet på, at Amazon vil bestemme alt omkring produkterne og prisfastsættelsen af disse, samtidig med, at man hos Amazon overvejer, om man skal udvikle sit eget mærke af samme produkt. 

Amazon er ikke at betegne som en loyal samarbejdspartner – tværtimod. 

Det er svært at konkurrere med Amazon på Amazon 

 

AMAZON I DAG 

Amazon er blevet ”the everything store”, og udover at være en handelsvirksomhed producerer Amazon tv-serier, designer droner og holder ”skyen” kørende.
Mere end 33% af det salg Amazon har i dag, kan henføres til algoritmerne. 

Siden år 2000 er Amazon vokset fra at være en beskeden virksomhed i antal medarbejdere til at der nu i 2019 er ansat over 500.000 overalt i verden. 

Det var tilbage i 1999 Jeff Bezos udnævnte legetøj og elektronik som to af virksomhedens primære nye mål, og som man derefter gik i gang med at implementere i vareudbuddet. 

Marketplace blev lanceret i år 2000. Der var her tale om et koncept hvorved kunderne selv kunne bestemme om de ville handle hos Amazon – eller foretrække via Amazon at handle med den eksterne samarbejdspartner.
Amazon giver sig selv en provision på mellem 5 -15% af hvert produkt, der sælges fra de eksterne samarbejdspartnere. 

Amazon er i dag den største og mest besøgte boghandel i verden.
Hvad Amazon tjener på salget af den enkelte bog betyder ikke særlig meget, når man ser det i det større perspektiv. Det afgørende er at gøre læserne afhængige af virksomhedens apparater og websites, så Amazon bliver et fast holdepunkt i deres tilværelse.
I dag sælger Amazon 65% af alle e-bøger og 40% af de fysiske bøger i verden. 

Det var i 2002 at Amazon for første gang kunne berette om virksomhedens første overskuds- givende kvartal. I årene før 2002 var mottoet: Get big fast, og ikke et spørgsmål om at tjene penge – bare vækst og mere vækst. 

Amazon har ved hjælp af algoritmer udviklet sin virksomhed således, at systemet for enhver bestilling kan vælge det produkt, der giver den hurtigste og billigste levering. Algoritmerne gør det muligt at træffe millioner af beslutninger i timen, hvorved Amazon kan reducere omkostningerne og sænke priserne yderligere. 

I 2002 begyndte man hos Amazon at tænke i muligheder for, at tjene penge ved at lade andre få adgang til de internetmuligheder, som Amazon allerede havde udviklet.
Resultatet blev Amazon Web Services. 

Amazon Web Services ( AWS ), der i dag er et selvstændigt selskab, tilbyder computerinfrastruktur såsom lagerplads, databaser og rå computerkraft. I dag er der forskellige store virksomheder rundt om i verden der benytter sig af AWS 

I 2004 blev Bezos af en sine medarbejdere gjort opmærksom på, at det kunne være en ide at oprette en lynleveringsklub til de kunder, der godt ville betale mere for at få varerne leveret hurtigere.
Resultatet blev Amazon Prime, hvor forbrugerne betaler et symbolsk beløb for at være med i klubben, der ikke bare giver adgang til hurtigere levering, men i dag også giver rabatter og andre fordele. ” Det er ikke et spørgsmål om gebyret. I virkeligheden handler det om, at ændre folks mentalitet, så de ikke vil handle andre steder”, udtalte Jeff Bezos. 

Når man i dag ser på Amazon Prime fremstår det som en fantastisk succes. Da man i ledergruppen traf beslutningen herom, sagde alle økonomiske analyser, at det var fuldstændig forrykt at give kunderne 2-dages gratis levering. 

I årene 2010 – 2011 blev der fra flere offentlige myndigheder rejst kritik af Amazon på grund af at man ikke betalte delstatsmoms.
Staten New York var en af de første der vedtog en lov om internetmoms, og straks registrerede Amazon et fald i omsætningen på 10%. 

Snart fulgte andre amerikanske stater efter med lignende love. 

Det var 2010 at en række af de store detailhandelskoncerner som Walmart, Target, Best Buy, Home Depot og Sears gik sammen om at danne en ny organisation under navnet: Alliance for Main Street Fairness, der har til formål at arbejde for bevarelsen af de små lokale butikkers levedygtighed. Initiativet skal ses som et modtræk mod de konsekvenser, der følger i kølvandet på Amazon’s fremmarch. 

Nævnte initiativ har fået flere politikere til at rette fokus mod Amazon, og de konsekvenser der følger 

I Europa kanaliserer Amazon sit salg gennem selskaber i Luxembourg, der er kendt for sine lave skatter, hvilket hjælper Amazon til at kunne sælge til lavere priser end de nationale konkurrenter. 

I 2012 og 2013 introducerede Amazon produktkategorier som luksusbeklædning, kunst og vine. 

Jeff Bezos tror ikke Amazon kan vokse sig ligeså stor som Walmart medmindre man også behersker de to vigtige kategorier: Dagligvarer og beklædning.
Købet af supermarkedskæden Whole Food kan derfor ses som et skridt i retning af, at komme i gang på dagligvaremarkedet og indhøste erfaringer fra de fysiske butikker, der kan inspirere til øget vækst på såvel online som offline med salg af dagligvarer. 

2013 købte Jeff Bezos avisen The Washington Post 

AMAZON I MORGEN - OG I OVERMORGEN 

Jeff Bezos mål er at Amazon skal sælge alt til alle overalt på kloden. 

Udover den fremgangsrige online handel med Amazon Prime som væsentlig drivkraft tester Amazon også fysiske butikker uden personale – Amazon Go.
I 2019 besluttede Amazon at lukke 87 pop-up butikker i USA, der dels var placeret i stormagasiner, butikscentre og hos supermarkedskæden Whole Food. 

Amazon har udviklet et nyt butikskoncept indenfor dagligvarer. Navnet på det nye koncept er Fresh. Der er tale om en butik på godt 3.000 kvm, hvor alle de digitale hjælpemidler som Amazon til dagligt anvender er integreret. Ifølge officielle udtalelser fra Amazon skal man forvente åbning af flere Fresh butikker i USA.

 

Også på andre områder vil Amazon fremover satse mere på stationære fysiske butikker som Amazon Books og Amazon 4-star.
Amazon er tilsyneladende i færd med at ændre strategi til fordel for en stærkere synlighed på markedet med fysiske butikker.  

Amazon er i dag en gigant, der overalt i verden efterlader mange detaillister og producenter som de store tabere.
Det forventes også, at Amazon selv i stigende grad vil fremstille en række af de produkter, som man i dag sælger for eksterne samarbejdspartnere ved bla. ved at gøre brug af en 3D- teknologi. 

Amazon er ikke en populær virksomhed, og fra mange forskellige sider bliver der udfoldet store bestræbelser på at skabe begrænsninger i virksomhedens muligheder for fremtidig vækst. 

Jeff Bezos vil næppe være den person, der vil sætte sig hen og resignere over den modgang, som virksomheden vil opleve i kraft af sin størrelse og magt.
Jeff Bezos vil fortsætte med at gøre det, som han altid har gjort. Han vil handle hurtigere. Han vil speede forandringsprocesserne op. Han vil presse sine medarbejdere mere og mere, og han vil forfølge store som små opfindelser for at få opfyldt sin vision om at Amazon skal være et altmuligfirma. 

Amazon vil blive ved med at vokse ligeså længe Jeff Bezos er i førersædet. 

Det står mere og mere klart, at de store it-giganter laver en slags overvågning af det enkelte menneske for at finde ud af hvorledes man kan sælge flere produkter eller ydelser. 

Vi bliver overvåget, således vi er lette ofre for den manipulation, der praktiseres af giganterne. Vi er på vej ind i en fase, hvor vi overlader det til algoritmerne at træffe valget for os, og her er det kun politiske indgreb, der kan dæmme op for monopolerne 

Den største trussel for Amazon er derfor uden tvivl den dag, hvor politikere og myndigheder rundt om i verden for alvor begynder at granske Amazon og deres indflydelse på markederne, og som følge heraf foretager politiske indgreb vendt mod Amazon og lignende it-baserede giganter. 

HVAD SKER I DANMARK NÅR AMAZON OFFICIELT ER LANCERET? 

Amazon’s lancering på et nyt marked bør vurderes med baggrund i de holdninger og den stædighed, der kendetegner Jeff Bezos.
Jeff Bezos går ikke ind i forhandlinger for at søge mod et kompromis. Han vil vinde, og på den baggrund bør man nok indstille sig på, at Amazon vil dominere markedet for internethandel i de lande, hvor man etablerer sig. 

Jeg tror vi i Danmark skal indstille os på, at Amazon meget hurtigt vil udkonkurrere størsteparten af de danske webshops, og dermed opnå en dominerende position på markedet for nethandel.
Ser vi på udviklingen i England og Tyskland er Amazon på forholdsvis kort tid blevet den altdominerende udbyder på nethandelsområdet. 

Tilbud om at få et medlemskab af Amazon Prime vil med stor sandsynlighed blive oplevet som et attraktivt medlemskab af mange danske forbrugere. 

Når det gælder de fysiske butikker generelt, er der næppe tvivl om, at Amazon’s tilstedeværelse vil øge den samlede nethandel, men nu med Amazon som den store dominerende aktør, der inden da har fejet størsteparten af de mindre danske nethandelsvirksomheder af banen. 

Sammenfattende er det min vurdering, at strukturen på udbudssiden dramatisk vil blive ændret, og Amazon vil med sin prispolitik udkonkurrere mange af de eksisterende detaillister. 

Jeg tror Amazon vil opkøbe en stor europæisk nethandelsvirksomhed indenfor tekstil. Et sådant opkøb vil styrke virksomhedens salg af tekstilprodukter, samtidig med at man får mulighed for at booste Amazon’s eget tøjmærke. 

På dagligvareområdet er jeg af den mening, at både Salling Group og Coop med egne nethandelsløsninger, vil være i stand til at klare sig mod Amazons nethandel.
For øvrige udbydere af dagligvarer på nettet tror jeg imidlertid, at de vil blive tromlet over ende af Amazon.
Når det gælder dagligvarehandelen generelt er jeg ikke i tvivl om, at vort fintmaskede net af discountbutikker, supermarkeder og varehuse vil sikre, at 80 - 90% af dagligvarehandelen fortsat vil ske fra de fysiske butikker. 

I kraft af det netværk af selskaber, som Amazon har oprettet i Europa med base i Luxembourg vil det danske samfund ikke få afgifter af den omsætning, som Amazon opnår fra danske forbrugere. Alt tyder dog på, at der er nye toner på vej i flere europæiske lande, der med tiden kan udbrede sig til at blive en global situation. 

HVAD KAN DETAILLISTERNE GØRE FOR AT KLARE SIG MOD AMAZON – OG NETHANDELEN GENERELT?


Skal man undgå at blive Amazon’et, må man i forhold til sine kunder træde i karakter, og gå aktivt til ”angreb” på den nye store IT-gigant, der med sit uendelige vareudvalg og lave priser har ambitioner om og vilje til at feje alle øvrige konkurrenter af banen.
Amazon vil lade sin algoritmer kortlægge det aktuelle prisniveau, og på baggrund heraf vil Amazon synliggøre et prisniveau, der er lavere end konkurrenterne.
Amazon vil være de billigste. 

Jeff Bezos er ikke et menneske, der er indstillet på at gå på akkord eller lade sig stoppe af aktører i et lille land. Her vil Amazon optræde nådesløst.
Enten vil man opkøbe de virksomheder, der anses for at være en trussel mod egen succes, eller også vil man knuse dem ved at sænke priserne på sammenlignelige produkter til nul. Amazon skyer intet middel for at opnå det man ønsker. 

Kulturen hos Amazon er den, at så længe man har de laveste priser, vil det uendeligt store vareudbud og den hurtige levering være de vigtigste konkurrenceparametre, og Prime medlemskabet vil af mange forbrugere blive opfattet som en ekstra fordel ved at handle hos Amazon. 

Danske detaillister med fysiske butikker bør i kampen mod Amazon og øvrige nethandels- virksomheder overveje følgende tiltag: 

   Udvikle digitalt netværk mellem de fysiske butikker og producenter/grossister, således at den fysiske butik – uanset beliggenhed i Danmark – kan give sine kunder adgang til et uendeligt stort vareudvalg.
Princippet skal være: ”Det vi ikke har. Det skaffer vi i morgen”. 

   Udvikle nethandels muligheder 
således butikkens kunder frit kan vælge hvorvidt de vil aflægge besøg i butikken for at handle – eller om man i stedet foretrækker at handle via nettet, og få varen leveret på bopælen.

   Udvikle butikkens vareudvalg således det til enhver tid modsvarer de ønsker som lokalområdets forbrugere har. 

   Udvikle et program for nye produkter, hvor produkterne placeres på en sådan måde i butikken, at kunderne oplever det som en ”skattejagt”, når man bevæger sig rundt i butikken. 

   Udvikle et promotion-program i samarbejde med butikkens leverandører, der hver eneste dag – hele året – tilbyder forbrugerne fordelagtige priser på et stort udsnit af butikkens vareudvalg. Det skal altid være muligt at gøre ”en god handel” i butikken 

   Udvikle de fysiske butikker således at salgslokalerne fremstår som rene, rydelige og giver de besøgende mange overraskelser i form af nye og anderledes produkter, samt ”45 magiske goodwill-tiltag”, der højner butiksoplevelsen. 

   Udvikle midtbyens butikker til showplaces således at alle besøgende i midtbyen vil opleve butikker, der agerer som var de i showbusiness, hvor opgaven er at underholde publikum. Midtbyens butikker skal agere som ”scene” for kompetente sælgere, der gerne vil optræde.

   Udvikle en medarbejderstab, der har aktuel produktviden om de produkter, som butikken sælger, og som er passionerede sælgere og glade servicegivere. 

   Udvikle en webservice, der gør det muligt for butikkens kunder at indsende ordre på produkter, som man enten selv vil afhente i butikken – eller ønsker bragt til døren. Enten med egen webservice eller i samarbejde med øvrige. (Byportal – eBay) 

   Udvikle et vareudbringnings system, der gør det muligt for butikken at levere kundens varekøb på adressen på de tidspunkter, der passer bedst for kunden. 

   Udvikle et lokalt-tilpasset service program, der forkæler butikkens kunder i en grad, der gør at kunderne forbliver glade ambassadører for butikken. 

   Udvikle et forpligtende lokalt fællesskab, der vil styrke såvel den enkelte butik som hele byens detailhandel, og derved medvirke til at byen samlet set bliver en mere attraktiv handelsby. 

   Udvikle midtbyen til et eldorado af shopping oplevelser således at forbrugerne oplever følelsen af, at være gæster i en by, hvor såvel parkeringspladser som gademiljøer og grønne områder går op i en højere enhed.

Danske producenter, der føler sig fristet til at indgå et samarbejde med Amazon om salg af virksomhedens produkter, bør være bevidste om, at Amazon’s algoritmer holder øje med salget af virksomhedens produkter, og i de tilfælde, hvor salget udvikler sig positivt, vil Amazon overveje hvorvidt man selv skal fremstille nævnte produkt, og dermed udvikle en ny konkurrent til de produkter som virksomheden sælger gennem Amazon. Som producent og ”samarbejdspartner” med Amazon bør man lære af den historiske udvikling i USA, hvor man har tydelige eksempler på den kynisme, der bliver praktiseret. Amazon har ikke ambitioner om at være en loyal samarbejdspartner – tværtimod. Danske lokale politikere bør holde et vågent øje med udviklingen i byens detailhandel, og i de situationer, hvor man oplever, at der bliver for mange tomme butikslokaler, bør man engagere sig i de udfordringer, som byens detaillister konfronteres med, og i fællesskab med byens mange forskellige interessegrupper udarbejde en handlingsplan, der skal fastholde byen som en attraktiv shoppingby. 

For danske folketingspolitikerne gælder det, at man især bør holde øje med de udenlandske nethandelsvirksomheder, der ikke betaler skat og moms i Danmark, og i særdeleshed vil det gælde Amazon, der indtil videre via uigennemsigtige selskabskonstruktioner, slipper udenom det nationale skattesystem. 

Amazon bør arbejde under samme lovgivningsmæssige forhold som øvrige virksomheder i Europa. Af samme grund bør EU have øje for netop Amazon. 

Amazon er en global gigant – en frygtindgydende aktør for enhver modstander – imidlertid bør ingen aktør på det danske detailhandelsmarked fortvivle, men i stedet for udvise den nødvendige kreativitet, der gør det mere spændende for forbrugerne at handle i de fysiske butikker. 

I USA sker 90% af detailhandelssalget via de fysiske butikker, og i en af verdens mest dynamiske byer Singapore foretrækker de unge og de øvre social lag af befolkningen at handle i city. I Singapore er nethandel hurtigt blevet gammeldags. 

Man kan ikke påstå at nethandel på nuværende tidspunkt er gammeldags i Danmark, men man sagtens finde spirende tegn på en øget modstand mod IT-afhængigheden, og herunder også det faktum, at virksomheder som Apple, Google, Facebook og Amazon
er så vigtig en del af menneskers hverdag, at de alene ved hjælp af deres algorimer er med til at bestemme hvad vi som forbrugere skal købe – og hvor vi skal handle. 

I USA har vi set hvorledes de store detailhandelskoncerner som Walmart, Target, Best Buy og Home Depot har digitaliseret deres forretningsmodeller, og dermed bremset Amazon’s fremfærd i en grad, der betyder at 90% af forbruget i 2019 købes i de fysiske butikker. Samtidig hermed har førnævnte detailhandelskoncerner skabt et fællesskab omkring Main Street Fairness med det formål at forhindre Amazon i at ødelægge bymidterne. 

En tilsvarende udvikling er mulig i Danmark, når og hvis de rette kræfter forenes herom. Danske detaillister og byer må mentalt flytte sig fra en offerrolle til en angriberrolle, hvis de skal vinde over nethandelsvirksomhederne. 

Copyrigth Bruno Christensen August 2020

Benyttede kilder: Franklin Foer: Verden fra forstanden 

Brad Stone: amazon.com


Jannick B. Pedersen og Anders Hvid: Forstå fremtiden 

Martin Ford: Robotterne kommer 

 

 

 

 

09.05.2019

 

74 årig forretningsmodel – og stadig succes

 

Det var i 1945 i et sønderbombet Tyskland at brødene Karl og Theo Albrecht via forældrenes kolonialbutik skabte grundlaget for den forretningsmodel, der siden hen blev kendt over hele verden under navnet Aldi – Albrecht Discount.

Forretningsmodellen lever i bedste velgående. Man kan godt tillade sig at sige, at succesen aldrig har været større end lige netop nu.

 

Den 74 årige forretningsmodel er baseret på to enkle principper: ”rigtige produkter” og ”rigtige priser”.  Alt andet er af sekundær betydning.

 

I dagens Danmark tales der meget om de store ændringer hos forbrugerne. Der tales om tilbudsavisernes snarlige død, og andre gør sig til talsmænd for at marketingafdelingerne skal skabe teater i butikkerne, medens der er andre der tror, at fremtidens salg af dagligvarer vil ske fra nethandelsvirksomheder.

Alt sammen spændende læsning, der imidlertid kommer til kort over for den virkelighed, der viser, at 75 – 80% af dagligvarebutikkerne i de fleste større byområder er discountbutikker baseret på de oprindelige Albrecht-principper.

 

Discountbutikkernes andel af det totale dagligvareforbrug er med fuld fart på vej mod 50%,

hvilket bla. underbygges af de aktuelle planer for discountkædernes ekspansion.

 

Butikken var - og er media nr 1.

Uanset hvor mange forskellige generationer, der siden 1960 har foretaget indkøb i dagligvarebutikkerne, og hvor forskelligt de har indrettet sig, så er indkøbsadfærden den samme – nemlig den, at 80% af samtlige produkter i bæreposen er et resultat af en beslutning, der er truffet i butikken.

 

93% af de danske forbrugere interesserer sig for prisen, og med udgangspunkt heri vælger man den butik, hvor man mener at priserne er lavest.

Som ”guide” til at vælge rette butik anvender de fleste forbrugere tilbudsaviserne.

 

Det er ikke mange år siden, at fremtidsforskerne proklamerede døden for den trykte bog. Sandheden er imidlertid, at bogen i 2019 lever i bedste velgående, og læserne flokkes til bogmesser, biblioteker og boghandlere.

På samme måde gælder det tilbudsaviserne. Også her har budskabet længe været, at det trykte media er fortid. Virkeligheden viser imidlertid, at tilbudsavisen uge efter uge er med til at flytte kunder fra den ene butik til den anden, og de butikskæder, der har forsøgt at afskaffe tilbudsaviserne har med bøjet nakke måttet erkende, at fravalget af tilbudsaviserne med de ugentlige tilbud betyder fald i omsætningen.

 

For dagligvarehandelens butikker er det ikke i markedsføringen behovet for kreativitet er størst. Det er i butikken og oplevelserne her, der skal satses på.

 

Butikken er med andre ord det sted, hvor kreativiteten skal komme til udtryk i form af den atmosfære der skabes via lys, farver, inventar, musik, varepræsentation, promotion og de mennesker, der befinder sig i butikken.

 

Jeg tror fortsat, at nutidens købmænd kan lære af en af fortidens helt store købmænd, nemlig Sam Walton, der har udtalt følgende om de kæder, der grundet konkurrencen fra discountbutikkerne har måttet lukke en del af deres butikker: ” Jeg er nået til den konklusion, at det alt sammen drejer sig om, at man ikke har taget sig nok af sine kunder, at man fra ledelsens side ikke har interesseret sig for kædens butikker, og slet ikke ofret opmærksomhed til de ansatte.

Hvis man vil have sine medarbejdere til at tage sig af butikkens kunder på en god og positiv måde, må ledelsen nødvendigvis tage sig af medarbejderne på en måde, der motiverer”.

 

Den 74 årige succesfulde forretningsmodel fra Albrecht brødrene er ikke raketvidenskab, men derimod enkle og simple principper, der let bliver sat i skyggen af alt hvad der sker i den digitale verden, og ikke mindst hvad nethandelsvirksomheder som Amazon gør.

 

Jeg tror de dygtige købmænd med fordel kan lade sig inspirere af såvel Albrecht-brødrene når det gælder det enkle og ukomplicerede, som Sam Walton når det gælder det daglige fokus på medarbejderne og kundernes velbefindende.

 

                                                      ***********************

 

 

 

24.02.2019

 

Hver krone der bruges på nethandel gør byens butikker dårligere

Med udgangspunkt i det faktum, at nethandelen ikke øger det samlede forbrug, vil enhver krone der anvendes på nethandel gå fra de fysiske butikker, og dermed risikerer vi butiksophør – og i værste fald bymidter, der sygner hen.

Bymidtens butikker skaber grundlag for cafeerne og restauranterne, og i de tilfælde hvor bymidten ikke længere har et tilstrækkeligt udvalg af fysiske butikker, fjerner man også eksistensgrundlaget for cafeerne.

 

Der findes næppe nogen med indsigt i detailhandel, der vil modsige det synspunkt, at midtbyens butikker er bestemmende for byens attraktivitet som handelsby.

Med udgangspunkt i samme bør butikslivet i bymidten være at finde på dagsordenen hos enhver kommunalbestyrelse.

Alle har en interesse i at bevare og udvikle de fysiske butikker.

Meget få har derimod interesse i at udvikle nethandelen.

 

Man kan næppe hævde at forbrugerne har opfundet eller efterspurgt nethandelen. Nethandel kan derimod tilskrives en virksomhed som Amazon, der fra at sælge bøger via nettet har udviklet sig til en alt-mulig-butik.

Amazon, Alibaba, Boozt, Zalado m. fl. har alle været med til at skabe en helt ny kultur. En kultur, der i dag må anses som en trussel for hovedparten af de fysiske butikker, såfremt man ikke tilpasser sig den nye konkurrencesituation.

 

Hvis man tilstrækkeligt mange gang får at vide, at fremtidens handel sker via nettet, er der god grund til at tro, at de fleste mennesker accepterer denne påstand, og langsomt men sikkert tilpasser sig denne.

 

Som detaillist har man i dag valget mellem at sælge sine produkter via den fysiske butik eller via en kombination af nethandel og fysisk butik.

Når det gælder valget af nethandel kan man enten lave sin egen netshop eller man kan alliere sig med en af de eksisterende nethandels-platforme, hvor især eBay markerer sig som en af de helt store, der eksempelvis har samlet størsteparten af butikkerne i den engelske by Wolverhampton i en stor by-portal.

Uanset hvilke form for nethandel man vælger, vil konsekvensen for de fleste være, at man flytter fokus fra den fysiske butik til handel via nettet, og jo flere varer der sælges via nettet, jo mindre fokus vil der blive til den fysiske butik.

 

Sådan er det jo!

Eller er det?

 

De byer, der er begunstiget med ildsjæle i butikslivet, vi uden tvivl træffe de fornødne foranstaltninger for, at byens butikker og kulturinstitutioner udvikler sig til glæde for alle byens borgere.

 

Der er behov for nye stærke fællesskaber i byerne, hvor alle interessegrupper står sammen om at udvikle såvel butikslivet som de kulturelle institutioner. I de byer, hvor det sker, vil nethandelen indtage en ubetydelig rolle. 

 

Mere end 80% af forbrugerne foretrækker at handle i de fysiske butikker, hvilket burde være tilstrækkelig incitament til at overbevise detaillisterne om, at et øget fokus på den fysiske butik, på vareudvalget, service og priser vil være nødvendigt for at sikre den attraktivitet, der også i morgen skaber omsætning og glade kunder.

 

Butikken er media nr 1, og det betyder, at netop denne salgskanal som vi alle er frotrolige med,

også i dag er forbrugernes foretrukne indkøbssted.

Forudsætningen for, at den fysiske butik fortsat kan indtage den altdominerende position, er tilstedeværelsen af købmænd, der sætter alt ind på at gøre deres kunder glade og stolte.

 

Detailhandel er ikke raketvidenskab eller teoretiske fantasier, men derimod enkle og simple forhold som de rigtige varer til de rigtige priser med byens bedste service

Sådan enkelt er det bare!

 

 

 

 

 

 

 

31.12.2018

 

Er det et ønske fra danskerne, at nethandelen skal have lov til at ødelægge vore butikker og lægge mange danske byer øde?

Hvis ikke må politikere og detaillister udvikle et nyt fællesskab, der giver nyt liv i vore byer

 

Den nylig overståede julehandel viser nye salgsrekorder for handel på nettet. Der er tale om en udvikling, der i de senere år har udvist den samme tendens – nemlig en øget vækst i handel på nettet på bekostning af handelen i de fysiske butikker.

Verdens største nethandelsvirksomhed Amazon har direkte som indirekte påvirket danske medier i 2018 med historier om hvor store, hvor effektive, hvor fantastiske de er, og hvor stor skade de forventer at volde på danske butikker.

 

Fake news – eller en reel trussel?

 

Konsekvensen ved ikke at tage truslen alvorlig kan for mange danske butikker vise sig at blive katastrofal. Ikke blot vil vi risikere mange butikslukninger, men vi vil også opleve, at mange af dagens velfungerende handelsbyer ikke længere kan imødekomme borgernes ønsker, og de pågældende byer vil blive oplevet som mindre attraktive som bopæl.

 

Vi må stille os selv spørgsmålet, om vi ønsker et liv som Amazon’s algoritme-styrede dukker, eller om vi vil gøre oprør medens vi endnu kan.

Der er for mig ingen tvivl om, at de fysiske butikker kan vinde over nethandelen. Der er heller ingen tvivl om, at danske byer kan udvikles med shopping oplevelser, der overrasker og inspirerer og gør byens borgere stolte af deres by.

 

Forudsætningen for, at udviklingen i 2019 bliver positiv for dansk detailhandel , er derfor et forpligtende lokalt engagement af såvel politikere som byens detaillister, øvrige erhvervsvirksomheder, kulturinstitutioner – og borgere.

 

Der er behov for at tænke nyt og anderledes.

Der er behov for at gøre den fysiske handel til et spørgsmål om relationer snarere end blot formidling af produkter.

 

2019 bør derfor være året, hvor såvel kommercielle som politiske ildsjæle samler alle gode kræfter i byen om et stærkt nyt fællesskab, der styrker de fysiske butikker på bekostning af de internationale nethandelsvirksomheder og deres algoritme-styrede robotter.

 

Der er i 2019 et behov for at genoplive det gode danske købmandskab, og derved tilføre danske byer ny styrke fremfor mere svækkelse.

Lad os forenes i kampen mod at lade nethandelen ødelægge detailhandelen  -  og vore byer.

 

 

 

 

 

 

08.08.2018

Når rigtige købmænd vinder over nethandelens algoritmer

 

Amazon og andre nethandelsvirksomheder er baseret på systemer, der via algoritmer automatisk kan beslutte hvilke løsninger, der vil være den bedste for dig og mig, og på den måde kan de store nethandelsvirksomheder komme til at styre vor adfærd og dermed bestemme hvilke produkter vi skal købe.

 

Dronerne er her allerede, robotterne kender vi fra produktionen, men har endnu ikke set disse i danske butikker. 3-D print er tilgængelige i butikkerne, og vil blive udviklet endnu mere. De selvkørende biler venter omkring næste gadehjørne o.s.v.

Den digitale verden er nu, og vi kan alle ved selvsyn se hvorledes teknologien accelererer med nye hurtigere løsninger.

”Brugsanvisningen” for det enkelte menneske – også benævnt som en algoritme - breder sig mere og mere.

 

Algoritmer er lig med en færdig løsning, der præsenteres for forbrugeren. Omtalte løsning er tilvejebragt ved at sammenkoble tusindvis af forskellige informationer om den pågældende person, og dernæst sørger computeren for at præsentere den helt rigtige løsning.

Amazon indsamler i tusindvis af data omkring deres kunder, og bruger de samme data som et ”produkt” der kan sælges til producenter eller butikskæder, der lader deres beslutninger afgøre at algoritmer snarere end menneskelige følelser og holdninger.

 

Fra bogen ”De skjulte algoritmer” kan man få ny indsigt og viden omkring følgevirkningerne af den digitale udvikling, hvor mennesker ikke længere styres af egen vilje og formåen, men derimod kommer til at leve et liv bestemt af computere.

I Virkelighedens verden foretrækker mere end 90% af befolkningen i dag af handle i de fysiske butikker, og dermed også handle de steder, hvor det er rigtige købmænd, der står for butikkens drift.

 

Nethandelen i Danmark er fortsat på et forholdsvis lavt niveau – cirka 7% af den totale detailhandelsomsætning.

Men alt tyder på, at vi i nogle år endnu vil se en stigning i handelen via nettet, og primært fra store internationale nethandelsvirksomheder, der ikke interesserer sig for den genereelle samfundsudvikling i Danmark.

 

Danske købmænd kom op på barrikaderne og bekæmp nethandelen og dens algoritmer.

Når tilpas mange dygtige mennesker gentagne gange fortæller, at detailhandelen står foran

en revolution, hvor fysiske butikker erstattes af handel via nettet, og giganter som Amazon vil

lægge danske byer øde for butikker, så er der desværre mange detaillister der mentalt begynder at indstille sig på en udvikling, som den ”eksperterne” forudsiger.

 

Hvis ikke midtbyen i de større danske provinsbyer skal udvikle sig til et butiksløst område, bør politikere, embedsmænd, erhvervsledere og borgere stå sammen for at bekæmpe nethandelen, og ikke mindst de tusindvis af algoritmer, der med fuld fart er på vej til at overtage styringen af alt vi foretager os.

Købmanden har så meget mere at byde på end Amazons kønsløse algoritmer. Der er absolut ingen grund til ikke at investere i de gode butiksoplevelser, som 90% af befolkningen værdsætter, og som er forudsætningen for at vi beholder vore gode butikker – og handelsbyer.

Vore gode butikker vil fortsætte med at eksistere så længe der er en købmand, der bestemmer.

Den dag algoritmerne står for sammensætning af butikkens sortiment og tilsvarende markedsføring af samme, forsvinder butikkens magi.

Kære købmænd Sig nej til det algoritme-styrede forbrug – og sig i stedet ja til den inspirerende butik.

 

                                          ***************************

 

Hvad sker i dansk detailhandel i 2018?

 

Her følger mit bud på de 10 mest afgørende faktorer for dansk detailhandel i 2018: 

Mere action

Der vil blive mere fart over feltet, og de, der ikke har mulighed for eller lyst til at følge med i det høje tempo, vil trække sig.

De toneangivende detaillister vil øge den traditionelle markedsføring via tilbudsaviser, og 2018 vil med stor sandsynlighed være domineret af endnu flere salgskampagner i butikkerne

end vi har oplevet til dato. Som følge heraf får de årlige udsalg en mindre og mindre betydning.

 

Mere købmandskab

” De rigtige produkter – til de rigtige priser” vil også i 2018 være de mest betydende faktorer i kampen om kunderne.

Som et nyt element vil begrebet ”oplevelser” vinde mere og mere frem, hvilket betyder at der vil blive investeret flere kroner i butiksindretning, belysning m.m.

Købmandskabet vil i stigende grad blive ”flyttet” fra kædens hovedkontor og ud i butikkerne.

 

Mere discount

Alle tiders mest succesfulde forretningsmodel discount, vil også i 2018 være den dominerende i detailhandelen. Indenfor dagligvarer vil især kæderne Netto, Rema og Lidl give de øvrige baghjul med åbningen af flere nye butikker, og samlet set vil discountbutikkernes markedsandel også i 2018 fortsætte væksten mod en markedsandel på 50%.

Flere end 90% af de danske forbrugere vil også i 2018 interessere sig for prisen.

 

Mere shopping i byen

Moderne forbrugere skelner i højere grad mellem indkøb og shopping.

At foretage indkøb er ensbetydende med, at man på forhånd ved hvilke specifikke produkter man ønsker at købe. At være på shopping er derimod et spørgsmål om at opsøge de byer og de steder i byen, hvor butikker, cafeer, restauranter, gallerier, museer, teater, biograf m.m er  med til at skabe en anderledes atmosfære. Shopping er ikke kun fyldte bæreposer, men derimod i endnu højere grad en følelse af velvære og begejstring.

Vi vil i mange byer se helt nye samarbejdsstrukturer med det formål at gøre byen til en bedre shopping by.

 

Mere Black Friday

Black Friday er kommet for at blive, og vil med stor sandsynlighed blive endnu større i 2018 end vi hidtil har set.

Årsagen hertil skal først og fremmest begrundes med, at Amazon og Alibaba vil sørge for, at netop denne dag plus et par øvrige ”salgsevents” vil blive globale salgsfester, hvor forbrugere over hele verden vil blive motiveret til at købe og shoppe på netop de dage, som de to store nethandels giganter har besluttet, og de fysiske butikker vil være tvunget til at følge med.

 

Mere nethandel

Nethandelen vil også i 2018 vokse, hvilket primært vil ske hos de store internationale nethandelsvirksomheder.

Succeskriterierne vil være at tilbyde anderledes produkter – eller lavere priser - på nøjagtig samme måde som i de fysiske butikker.

Nethandelen vil i stigende grad ske fra de store veletablerede fysiske kæder.

 

Flere selvstændige

Efter at antallet af selvstændige siden 1980erne er blevet mindre og mindre vil 2018 sandsynligvis blive året, hvor vi vil se flere iværksættere indenfor detailhandelen, og dermed øge antallet af selvstændige detaillister. I takt med at vi vil få flere selvstændige detailister i de danske provinsbyer, vil der fremover også blive etableret flere frivillige kæder.

 

Flere kreative byer

Kampen om at være regionens mest attraktive shopping by intensiveres, og et af de bedste våben i så henseende er størrelsen og omfanget af den synergi, der opstår, når et flertal – om ikke alle - byens mange forskellige interessegrupper samarbejder om, at skabe en total oplevelse omkring shopping, der både gør byen interessant for forbrugerne og for investorer.

Der vil i 2018 udvikles flere kreative byer i Danmark.

 

Flere kompetente sælgere

90% af de besøgende i danske specialbutikker har den oplevelse, at det er vanskeligt – om ikke umuligt, at blive betjent af en sælger med kompetence indenfor de produkter, som kunden gerne vil købe.

Specialdetailhandelen vil med stor sandsynlighed øge indsatsen for at tiltrække flere dygtige sælgere for derved at kunne tilbyde en mere kompetent service.

Kampen om de dygtigste sælgere vil øges i 2018.

 

Flere med digitalt partnerskab

I de ”goe gamle dage” var mottoet i detailhandelen: Det vi ikke har - Det skaffer vi.

I kraft den nye teknologi vil det være muligt atter at kunne leve op til fordums princip, nemlig ved at skabe en digital forbindelse fra butikken til en  internetvirksomhed, der på samme måde som Amazon kan tilbyde alt mellem himmel og jord.

Den dag det digitale partnerskab får en officiel anerkendelse, vil hver eneste by i Danmark have butikker, der giver kunderne adgang til verdens største vareudvalg til konkurrencedygtige priser leveret i butikken – elle på kundens adresse indenfor få timer.

 

                                                  ***************************

 

 

 

 

 

SHOPPING ELLER NETHANDEL - HVAD GAVER OS ALLE MEST?

 

Ingen kan bortforklare, at vi befinder os i en digital tidsalder med masser af nye tiltag, der vil fremme kunstig intelligens indenfor alle områder.

Det er også et faktum, at flere og flere mennesker søger oplevelser. 

For detailhandelen betyder det, at ikke blot skal butikken give forbrugerne oplevelser, men selve bymidten skal være et stort oplevelses-univers, hvor butikker såvel som cafeer, restauranter, museer, gallerier, teatre og biograf sammen med gademusikanter og gadesælgere skaber det unikke univers, der opleves som CITY SHOPPING.

 

Følger vi debatten i medierne er denne i høj grad orienteret i retning af nethandel og alle de fordele, der er forbundet hermed.

Samfundsmæssigt set er det imidlertid CITY SHOPPING der gør byen til et levende sted at opholde sig.

NETHANDELEN kan ikke tilbyde mere og andet end at de fysiske butikker kan gøre ligeså godt.

 

CITY SHOPPING er alt det, der skaber byen og giver bymidten den identitet.

CITY SHOPPING er til gavn for samfundet. Det samme kan ikke siges om Nethandel.

 

 

 

 

13 FOKUSOMRÅDER DER FORMER DETAILHANDELEN

 1. Hovedparten af danske forbrugere interesserer sig for priser

  = Value-for-money bør være afgørende for produktvalg og prispolitik

  = PRODUKTIVITET

 2. Hovedparten af alle indkøb besluttes i butikken

  = Promotion, events, displays og skiltning skal friste til køb

  = BUTIKKEN

 3. Hovedparten af forbrugerne forlader butikken hvis de ikke møder en sælger

  = Besøgende i butikken skal opleve sælgerne som opsøgende og dynamiske

  = SYNLIGGØRELSE

 4. Hovedparten af butikker med kompetente sælgere sælger 50% mere

  = Butikkens sælgere skal være passioneret produktspecialister

  = VIDEN

 5. Hovedparten af danske nethandelsvirksomheder giver underskud

  = Øget butiksaktivitet med flere promotions skaber øget kundetrafik i butikken

  = ÅRET OPDELT I 52 KAMPAGNEUGER

 6. Hovedparten af forbrugerne i Singapore finder nethandel gammeldags

  = Shopping skal være forbundet med mere prestige end køb via en netbutik

  = PRESTIGE

 7. Store amerikanske varehuskæder bruger Amazon som grossist

  = Partnerskab med nethandelsvirksomhed kan udvide vareudvalget

  = PARTNERSKAB

 8. Store varehuskæder åbner mindre butikker i city med online til hovedlager

  = Et mere attraktivt city kræver øget fokus på butiksudstråling og –atmosfære

  = ATMOSFÆRE

 9. Flere nethandelsvirksomheder tester droner til at levere varer til kunder

  = Udfordringen vil være vareudbringning fra butikken hurtigere end netbutik

  = UDBRINGNING

       10.   Automatiserede butikker uden udgangskasser testes

                = Integration af mange forskellige teknologier gør just-walk-out muligt

             = RELATIONER

       11.   Amazon arbejder med flyvende engroslager

                 = Helt ny revolutionerende udnyttelse af fly som engroslager

              = NYSGERRIGHED

       12.   Butikslukninger er alles udfordring i byen

                 = City shopping brandes som shopping destination nr 1

              = SYNERGI

       13.   Hovedparten af danske forbrugere betragter Shopping som største        

                fritidsfornøjelse
               = Shopping som fornøjelse i city forudsætter oplevelsesrige butikker

            = SKATTEJAGT